Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Lidköpings AIK

Följ

Lidköpings AIK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Lidköpings AIK
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Lidköpings AIK
Adress Mellbygatan 54
Postadress 53151 Lidköping
E-post info@laik.nu
Orgnr 869000-7656
Swish 123 16 298 98

Om Lidköpings AIK

Måndagen den 9 september 1968 var då historien om Wästerlund och Sjödalen slutade och historien om LAIK började.

Bakgrund: Det fanns 14 lokala bandyklubbar: Vinninga, Kartåsen, Lovene, Järpås, Lavad, Tun, Gillstad, Viking, Svarthall, Tolsjö, Kållandsö, Villa, Wästerlund och Sjödalen. Alla hade samma villkor till att spela bandy, man åkte på frusna vikar, Lidan, grushålor etc.

De dominerande klubbarna var Wästerlund och Sjödalen. Sjödalen kvalade till allsvenskan på 40-talet och Wästerlund på 60-talet. I mitten av 60-talet tog Villa över som bästa lag. Samtidigt hade planer på en konstfrusen bandybana börjat ta fart. Den byggdes 1964 genom samarbete mellan Sjödalen, Wästerlund, Villa och dåvarande Hockeyklubben.

Samtidigt som detta var ett lyft för bandyn var det också ett slut på de många klubbarna existens. De klubbar som inte hade tillgång till istid fick snällt vänta tills isen lagt sig i vikar etc. Ibland dröjde detta ända till jul, lagom till seriepremiären.

Målsättningen till sammanslagningen mellan Sjödalen och Wästerlund var klar. Man skulle ta upp kampen mot Villa.

Våren 1968 tillsattes en kommitté från båda föreningarna som skulle förbereda och utreda en ev. sammanslagning. Kommittén lade fram sina planer på ett gemensamt styrelsemöte den 14 augusti 1968.

På detta möte deltog från Sjödalen Bertil Lundgren, Hans Dolck, Bert Brandell, Hasse Svensson och Bengt Åberg. Från Wästerlund: Ivan Backlöf, Seve Kjellqvist, Roger Carlsson, Bernt Larsson och Gunnar Wänström.

Styrelsen var helt överens om att föreslå en sammanslagning på ett extra medlemsmöte. Detta möte hölls den 9 september 1968.

Det gick till på följande vis: Båda klubbarna höll varsitt möte i närliggande lokaler för att rösta om sammanslagningen. Röstningsresultatet var enhälligt i båda klubbarna. Alla var för en sammanslagning.

Därefter samlades man i en gemensam lokal för att hålla det första årsmötet i den nya klubben. Nu valdes den första styrelsen. Den bestod av Ivan Backlöf, Bertil Lundgren, Roger Carlsson, Bernt Larsson, Seve Kjellqvist, Gunnar Wänström och Bengt Åberg.

Efter visst möda så bestämde man att den nya klubben skulle heta LAIK. Klubbdräkten bestämdes till röd tröja, blå byxor och vita strumpor. Hjälmfärg var det ingen som brydde sig om eftersom det var frivilligt att använda hjälm.

Den 19 september hölls det första styrelsemötet. Man utsåg den förste tränaren i klubben. Det blev Göran ”Symis” Cederqvist. Även vårt välkända klubbmärke med rådhuset spikades.

………………………………………………………………………………………………….

Av Jörgen Lönn. Tack till Gunnar Wänström för att jag har fått ”låna” din skrift från 25-årsjubileet 1993.